Roel en Ingeborg maken niet alleen deel uit van de organisatie van Bergharen Klassiek, maar zitten deze keer zelf achter de vleugel! In Bergharen is hun Studio Figaro de plek waarin ze muziekliefhebbers uit de streek piano- en zangles geven. Nu brengen ze een progamma met makkelijk toegankelijke muziek van vroeger en van nu. Ze spelen bekende werken van klassieke componisten als Chopin, Grieg en Albeniz, maar ook filmmuziek uit deze eeuw van Tiersen (Amélie) en Glass (the Hours). De luisteraar zal merken dat romantiek net zo zeer klinkt in werken uit de 19e eeuw als uit onze tijd: Brahms naast Yiruma. Minimal music, nu heel erg in, van Simeon ten Holt, Ludovico Einaudi en Philip Glass zullen ook uitgevoerd worden. En ach, toen bestond die term nog niet, maar ook Bach en Chopin hadden avant la lettre al minimal music kenmerken, zoals u in dit speciale concert zult merken. Vernieuwend klankkunstenaar Claude Debussy ontbreekt niet in dit romantisch concert met zijn prachtige Clair de Lune. Ook Spanje is vertegenwoordigd met de Tango van Albeniz en de epilogo van Granados. Kortom, zwijmelen bij kaarslicht!
Het concert op 17 november begint om 16.00 uur en duurt ongeveer een uur zonder pauze. Entree is €15,00 inclusief drankje na. Kinderen onder de 12 jaar gratis, tussen 12 en 18 jaar half geld. Betalen via QR-code is mogelijk. Vooraf reserveren wordt aanbevolen. Dat kan bij Kees Joosse: kees_joosse@outlook.com. Website: https://bergharenklassiek.nl
Interview met Ingeborg Hubens en Roel Jansen in Op de Hoogte
Zondag 17 november 16.00 uur vindt in de Protestante Kerk in Bergharen het laatste concert van de serie Bergharen Klassiek van dit jaar plaats. Een concert dat in opzet wat anders is dan de uitvoeringen die eerder dit jaar plaats hebben gevonden. Dorpsgenoten Ingeborg Hubens en Roel Jansen zijn dan de uitvoerende musici. Ze spelen piano-solo en “quatre-mains” en willen lichte klassieke muziek ten gehore brengen. Ze denken dan aan filmmuziek die goed in het gehoor ligt en door steeds meer mensen gewaardeerd wordt. Maar ook de romantische muziek van bij voorbeeld Chopin en Grieg. Ze hopen met deze uitvoering nog meer mensen te enthousiasmeren voor de klassieke muziek. Te laten horen dat klassieke muziek niet zwaar hoeft te zijn maar herkenbaar. Met een korte toelichting van hen zal de muziek de toehoorder zo mogelijk nog meer aanspreken.
Met dit concert willen zij ook een periode van drie jaar klassieke muziek in Bergharen markeren. Want alles wat de klassieke muziek zo mooi maakt voor hen kwam hier bij elkaar. In 1997 kwamen ze in Bergharen wonen. Ingeborg muziekdocente en Roel een gepassioneerd pianist. De salon van kapper Toon de Vree werd verbouwd tot een geluidsdichte muziekstudio waar Ingeborg les ging geven. Maar ze stond zelf ook niet stil en bleef zich ontwikkelen op muzikaal terrein. Ze nam zangles, zong in koren en ging ook koren dirigeren.
En in Bergharen staat de Hervormde Kerk. Een intiem kerkje dat al bekend stond vanwege de goede akoestiek. Kees Joosse, voorzitter van de Kerkenraad, wilde daar iets mee doen zodat meer mensen daar profijt van konden hebben. Hij benaderde Roel en Ingeborg daarover. Zij vonden concerten in de kerk geen slecht plan. Maar de piano die er stond? Daar zetten zij vraagtekens bij. Maar er gebeurde iets ongelooflijks. Joosse las in een blad van de Hervormde Kerk dat een dominee een 80 jaar oude Bechstein vleugel aan bood. Hij wilde dit gerenommeerde instrument afstaan aan een persoon of stichting die er iets goeds mee ging doen. Joosse reageerde hierop. Zijn verhaal was overtuigend en de vleugel kwam naar Bergharen. “Mij werd gevraagd de vleugel te testen” vertelt Roel. “Een paar aanslagen en ik was verkocht”.
Samen gingen ze aan de slag om het idee van een reeks concerten in het kerkje te verwezenlijken. De nodige hobbels moesten genomen worden. Subsidie aanvragen. Een stichting “Bergharen Klassiek” oprichten. Musici vinden. Maar het kwam allemaal in orde. Mede door de contacten die Ingeborg, Roel en Kees inmiddels hadden in de muziekwereld. En het resultaat is dat er al drie jaar lang op acht zondagmiddagen van februari tot november concerten worden gegeven. De stichting streeft naar een gevarieerd programma in het klassieke repertoire voor solisten, kleine ensembles en kleine kamerkoren. De stichting streeft er ook naar een podium te geven aan jonge musici. En daarvoor ook voldoende publiek te trekken. En in die opzet zijn ze geslaagd.
Buiten de concerten reeks van Bergharen Klassiek zijn er in de zomermaanden ook nog concerten in samenwerking met het Euregio Rijn-Waal Studentenmuziekfestival. Dit zijn pianisten die aan Duitse conservatoria studeren maar uit de hele wereld komen. Ook zij hebben de intieme sfeer en het mooie, warme geluid van de Bechstein vleugel ontdekt.
Het geeft Ingeborg en Roel veel voldoening dat het project van Bergharen Klassiek geslaagd is. Met het laatste concert dit jaar hopen zij nog meer mensen te bereiken en hen ook enthousiast te maken voor hun grote passie.
Truus Aalbers