Gerard Flotats and Lal Karaalioglu photographedGerard Flotats and Lal Karaalioglu photographedGerard Flotats and Lal Karaalioglu photographedGerard Flotats and Lal Karaalioglu photographed

Concert Gerard Flotats & Lal Karaalioglu

di 4 maart 20:00

[Euregio Rhein-Waal Kamermuziekfestival]

Gerard Flotats - cello (Spanje)
Lal Karaalioglu - piano (Turkije)

Programma:

L. van Beethoven:

  • Sonate voor cello en piano in g mineur, op. 5 nr. 2

  • Sonate voor cello en piano in C majeur, op. 102 nr. 1

R. Schumann:

  • Adagio en Allegro in As majeur, op. 70


Na de succesvolle pianorecitals in het kader van het muziekfestival Kleef, die we nu al drie jaar op rij ’s zomers in de Protestantse Kerk hebben, is er een uitbreiding van het muziekfestival. Het Euregio Rhein-Waal kamermuziekfestival voor kamermuziek cello-piano organiseert op de Campus Huissen masterclasses voor getalenteerde jonge cellisten en pianisten. Deze duo’s krijgen ook weer de mogelijkheid concerten te geven in de Euregio, waaronder Bergharen. De docenten zijn de vermaarde Nederlandse cellist Pieter Wispelwey en de bekende, eveneens Nederlandse, pianist Paulo Giacometti. Beiden zijn werkzaam op het conservatorium van Düsseldorf.

De deelnemers zijn afgestudeerde musici van hoog niveau en hebben al aan vele concoursen meegedaan en opgetreden met vermaarde orkesten op de internationale podia.

www.musiksommer-cleve.eu

De veelvuldig gelauwerde Catalaanse cellist Gerard Flotats is een veelzijdige jonge artiest, die over een breed repertoire beschikt, van barok op historische instrumenten tot hedendaagse composities met elektronica. Hij is de winnaar van de Royal Over-Seas League Strings Competition 2023 en werd ook uitgekozen om deel te nemen aan de programma’s Philip and Dorothy Green Young Artist, Tillett Debut en Munster Trust Recital, waarbij hij op jonge leeftijd al veel podiumervaring kon opdoen. Tot zijn solo-engagementen voor het seizoen 2024-2025 behoren concerten in o.a. de Manchester Bridgewater Hall, King’s Place en de Pierre Boulez Zaal en optredens op internationale muziekfestivals zoals Yellow Barn, IMS Prussia Cove, Mendelssohn on Mull, SHMF en Santander Encuentro. Als enthousiaste kamermusicus heeft Gerard met gerenommeerde artiesten als Daniel Hope, Anthony Marwood, Gilbert Kalish, Dale Barltrop, Roger Vignoles, Jens Peter Maintz, Linus Roth en het Doric Quartet samengewerkt.

Gerard studeert momenteel bij Frans Helmerson en heeft al cum laude een bachelor- en master-diploma behaald aan de “Royal Academy of Music” bij Hannah Roberts. Daar won hij meerdere prijzen voor zowel solo als kamermuziek, waaronder de Regency Award, de Homi Kanga voor het beste strijkers-eindexamen, de Duo-Prijs en de  Craxton-Prijs. Aan de Academy studeerde hij ook barokcello bij Andrew Skidmore en kamermuziek bij John Myerscough.

Hij vervolmaakte zich tijdens masterclasses bij o.a. Steven Isserlis, Mischa Maisky, Miklos Perenyi, Jens Peter Maintz, Steven Doane, Gary Hoffman, Natasha Brofsky, Colin Carr en Sung Won Yang.

Hij is actief lid van verschillende orkest, was eerste cellist van het Jeugdorkest van de Europese Unie en dirigeerde ook het RAM-orkest en het JONDE-orkest. Hij wordt vaak uitgenodigd bij het “Ochestra of the Age of Enlightenment”, het Hope Orkest en het Spaanse Nationale Orkest en heeft met dirigenten als Iván Fischer, Masaaki Suzuki en Christoph Eschenbach samengewerkt. Onlangs voerde Gerard zijn project „Re-imagining Bach“ uit in samenwerking met componist Alexander Papp. Samen als duo cello-elektronica voerde ze met licht- en geluideffecten een nieuwe compositie uit, die door Bach’s 3de cellosuite geïnspireerd is. Later dit jaar wordt er een korte film over dit project uitgebracht.

Hij speelde als solist met orkest de meerdere celloconcerto’s, waaronder Dvorak en Haydn in C, en speelde solo en duo-concerten doorheen heel Groot-Brittannië.  Door innovatieve uitvoeringen wil Gerard klassieke muziek klankvoller en relevanter voor het publiek maken. Hij programmeert graag minder bekende stukken en werkt amen met hedendaagse componisten om hedendaagse muziek dichter bij de luisteraars te brengen.

Lal Karaalioglu werd in 1998 in Istanbul geboren. Nadat ze in 2017 afstudeerde aan zowel het Staatsconservatorium van de Universiteit van Istanbul als de Duitse School in Istanbul, werd ze toegelaten tot de klas van Ewa Kupiec aan de Universiteit voor Muziek, Theater en Media van Hannover, waar ze momenteel studeert.

Lal maakte haar orkestdebuut in 2016 met het Eskisehir State Symphonic Orchestra onder leiding van Ender Sakpinar.

In 2019 behaalde ze de 2e prijs op de “Orbetello Junior Piano Competition” en de 3e prijs op de “Cesar Franck International Piano Competition”.

Lal nam deel aan vele masterclasses in Turkije en in het buitenland en kreeg de kans om te studeren bij vele bekende pianisten, waaronder Akiko Ebi, Janusz Olejniczak, Pavel Gililov, Anna Malikova en İdil Biret.