[Euregio Rhein-Waal Kamermuziekfestival]
Isaac Lottman - cello (Nederland)
Eduard Preda - piano (Nederland)
Programma
F. Poulenc Sonate voor cello en piano op. 143
Allegro – Tempo di Marcia
Cavatine
Ballabile
F. Poulenc ' Les chemins de l'amour'
C. Debussy Sonate voor cello en piano, L. 135
Prologue: Lent, sostenuto e molto risoluto
Sérénade: Modérément animé
Finale: Animé, léger et nerveux
Fr. Chopin Etude op. 25 nr. 2 (arr. Glazunov)
Na de succesvolle pianorecitals in het kader van het muziekfestival Kleef, die we nu al drie jaar op rij ’s zomers in de Protestantse Kerk hebben, is er een uitbreiding van het muziekfestival. Het Euregio Rhein-Waal kamermuziekfestival voor kamermuziek cello-piano organiseert op de Campus Huissen masterclasses voor getalenteerde jonge cellisten en pianisten. Deze duo’s krijgen ook weer de mogelijkheid concerten te geven in de Euregio, waaronder Bergharen. De docenten zijn de vermaarde Nederlandse cellist Pieter Wispelwey en de bekende, eveneens Nederlandse, pianist Paulo Giacometti. Beiden zijn werkzaam op het conservatorium van Düsseldorf.
De deelnemers zijn afgestudeerde musici van hoog niveau en hebben al aan vele concoursen meegedaan en opgetreden met vermaarde orkesten op de internationale podia.
Isaac Lottman (2003) is een Nederlandse cellist, geboren in Amsterdam. Op tweejarige leeftijd kreeg hij zijn eerste cellolessen van Atie Aartskreeg en volgde ook les bij Charles Watt en Monique Bartels. Op 13-jarige leeftijd schreef hij zich in aan de Sweelinck Jong Talent Academie onder leiding van Monique Heidema. In 2020 startte hij zijn studies aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij lessen volgde bij Pieter Wispelwey en Maarten Mostert. Hij zit nu in zijn vierde jaar bacheloropleiding bij Pieter Wispelwey en heeft ook les gehad bij Dmitri Ferschtman. Hij heeft masterclasses gevolgd bij Gary Hoffman, Nicolas Altstaedt, Anastasia Kobekina, Jean-Guihen Queyras, Jeroen Reuling en Matthias Bartolomey. In 2019 won hij de eerste prijs op het Britten Concours, gevolgd door de tweede prijs op het “Nationale Cello Biënnale Concours” in 2022.
Hij speelt graag kamermuziek als cellist van het Fontana Quartet, dat in maart 2024 voor het eerst op tournee ging. Hij gaf ook soloconcerten en concerten met orkesten in onder meer het Muziekgebouw en het Concertgebouw in Amsterdam, maar ook internationaal op verschillende intercontinentale tournees. Instrument Isaac bespeelt een cello gebouwd in de school van Jean Baptiste Vuillaume en met een strijkstok gebouwd door Eugene Sartory. Hij is erg dankbaar dat hij dit instrument sinds 2022 mag bespelen. Beiden zijn eigendom van het Conservatorium van Amsterdam, beide zal hij aan het einde van zijn bacheloropleiding in 2025 moeten teruggeven.
Eduard Preda (2001) begon op vierjarige leeftijd piano te spelen onder leiding van zijn vader, de bekende multi-instrumentalist Marius Preda. Zijn verdere opleiding aan elite-instellingen als het Berklee College of Music en de Robert Schumann University, waar hij studeerde bij pianisten Jan Wijn en Paolo Giacometti, hebben hem tot een formidabele muzikale kracht gevormd.
Eduard heeft op enkele van 's werelds meest gerenommeerde podia gespeeld, opgetreden voor het Nederlandse koningshuis en een enthousiast publiek op gerenommeerde festivals als het Sion Violin Festival en het North Sea Jazz Festival. Zijn kunstenaarschap reikt verder dan soloconcerten; hij heeft met orkesten in heel Europa samengewerkt aan adembenemende pianoconcerten en treedt vaak op met zijn trio. Als dynamische en vernieuwende kunstenaar combineert Eduard in zijn interpretaties traditie met moderniteit.